Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Welke schade moet je als huurder wel/niet herstellen?

Wie ervaring heeft met huren, heeft het waarschijnlijk al eens meegemaakt. Op het einde van het huurcontract ontstaat er discussie met de verhuurder over de waarborg. Welke schade moet de huurder laten herstellen en welke zaken vallen voor de rekening van de eigenaar?

Welke schade moet de huurder herstellen?

Als huurder moet je de huurwoning goed onderhouden en schoon houden. Je bent verantwoordelijk voor schade die jij veroorzaakt hebt en die niet onder normale slijtage valt. Je bent ook verantwoordelijk voor kleine herstellingen.

Zijn er grote herstellingen nodig, dan moet je de verhuurder zo snel mogelijk via aangetekend schrijven informeren zodat de situatie niet erger wordt. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je de herstelkosten zelf moet betalen.

Welke schade moet de verhuurder herstellen?

De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen deze kosten bij de verhuurder terecht.

Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken. Zorg dus dat je altijd een gedetailleerde plaatsbeschrijving met veel foto’s kan consulteren om discussies en rechtszaken te vermijden. De bovenstaande regels kunnen afwijken in het voordeel van de huurder, maar niet in het voordeel van de verhuurder.

Enkele concrete situaties

 1. Schrijnwerk
  Is er schade aan een vaste kast door slecht onderhoud, bijvoorbeeld doordat je keramieken bloempotten afdrukken maakten, dan betaal je zelf. Is er schade door opstijgend vocht, dan betaalt de verhuurder. Is de klink of het slot van een deur stuk, dan betaal jij. Is de deur verrot, dan betaalt de verhuurder.

 2. Inrichting
  Zijn er krassen, vlekken of gaten in de vloer, dan betaalt de huurder. Is de vloer omhoog gekomen of verzakt, dan betaalt de verhuurder. Gordijn gescheurd of spiegel kapot, dan betaalt de huurder. Verf en behang moeten ongeveer om de 9 jaar door de verhuurder indien nodig opgefrist worden.

 3. Verwarming
  Is er schade aan de CV-ketel door vorst of een fout van de huurder of is de kraan van de radiator stuk, dan betaalt de huurder. Is er een lek of werkt de ketel niet zoals het moet, dan betaalt de verhuurder.

 4. Sanitair
  Is er een lek bij de waterleiding van de lavabo, het bad, de douche of de gootsteen waar de huurder bij kan, dan betaalt de huurder. Als je er niet bij kan, is de herstelling aan de verhuurder. Staat de WC-pot los of is de vlotter stuk, dan betaalt de huurder. Als de WC versleten is of er een lek is aan de waterleiding, betaalt de verhuurder. Een kraan die lekt of los zit, moet door de huurder hersteld worden.

 5. Metselwerk
  Schade aan de bepleistering van de woning, bv. door gaten in de muren om schilderijen op te hangen, en schimmel door slechte verluchting wordt hersteld door de huurder. Als het pleisterwerk van de muur of het plafond valt, herstelt de verhuurder het. Als er water in de kelder staat doordat hij niet waterdicht is, betaalt de verhuurder.

 6. Elektriciteit
  Is een lichtschakelaar of stopcontact stuk of verouderd, dan betaalt de verhuurder. Als een lamp of lamphouder stuk is, dan moet de huurder deze vervangen. Is de hoofdschakelaar of differentieelschakelaar van de zekeringskast kapot, dan moet de verhuurder dit oplossen. Problemen rond de telefoon-, internet- of tv-aansluiting zijn voor de huurder.

 7. Dakwerken
  Zijn er dakpannen los of regent het binnen? Dan moet de verhuurder dit herstellen. De huurder is verantwoordelijk om de schoorsteen te laten reinigen, de verhuurder moet barsten of scheefstand herstellen. Problemen rond de dakgoot en regenpijp zijn voornamelijk voor de verhuurder.

 8. Rond de woning
  Losliggende tegels aan de oprit door een bouwkundige fout of loskomende dakplaten van het tuinhuis of de carport zijn te herstellen door de verhuurder. Ook geurhinder door een kapot deksel van de beerput of versleten afsluitpalen zijn ten koste van de verhuurder.

Hoe zit het met schade door brand of overmacht?

Schade door onder andere brand, ontploffing, natuurrampen, inbraak, kortsluiting en vandalisme worden door de brandverzekering gedekt. Deze is voor huurders verplicht in Vlaanderen en Wallonië, en optioneel in Brussel. Als de huurder bijvoorbeeld brand veroorzaakte, moet zijn verzekering de kosten betalen.

Bron: Coronadirect.be