Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Help! Mijn huurder geeft geen opzeg.

Als je huurder geen of onvoldoende opzeg geeft, kan dit lastige situaties veroorzaken. Hier is wat je moet weten:

Wanneer je huurder aangeeft dat hij de huur wil stopzetten, dan moet hij een opzegtermijn respecteren. Als je huurder het contract van negen jaar op elk moment wil beëindigen, moet hij minstens drie maanden van tevoren laten weten dat hij wil gaan. Dit geldt echter alleen als het huurcontract geregistreerd is, wat binnen twee maanden na het sluiten van het contract moet gebeuren. Als dit niet het geval is, kan de huurder zonder opzegtermijn vertrekken.

Wanneer start de opzegtermijn?

Als de huurder zijn opzeg geeft, dan begint deze op de eerste dag van de maand na de maand waarin de opzeg is gegeven. Als de opzeg bijvoorbeeld op 28 maart wordt gegeven, begint deze op 1 april en loopt tot eind juni.

Er is vaak discussie over wanneer de opzegtermijn precies begint. Experts stellen dat bij woninghuur de opzeg begint op de dag waarop de huurder de opzeg effectief verstuurt, dus de datum van de poststempel is van belang.

Als de huurder te laat opzegt, begint de opzegtermijn pas een maand later. In dit geval kan je de huurder vragen om een extra maand huur te betalen.

Wat als hij vertrekt voor het einde van de opzegtermijn?

Zelfs als de huurder vóór het einde van de opzegtermijn vertrekt, moet hij nog steeds de huur betalen voor de periode dat hij nog officieel had moeten blijven. Het is verstandig om de sleutels alleen onder voorbehoud terug te nemen, zodat je jouw rechten op verdere huurgelden en schadevergoedingen behoudt.

Als je tijdens de opzegperiode een nieuwe huurder vindt, loop je het risico dat de rechter de huurder niet de volledige periode in rekening brengt. Maar, als het pand leeg blijft staan, kan je wel eisen dat hij gewoon de hele opzegperiode betaald.

Niet-respecteren van de opzegtermijn

Als de huurder de opzeg niet volledig respecteert, mag je niet alleen de huur in rekening brengen, maar ook alle normale kosten die de huurder zou moeten betalen, zoals algemene kosten voor bijvoorbeeld een poetsvrouw of lift in een appartementsgebouw.

Samengevat

Als je huurder de huur wil stopzetten, moet hij een opzegtermijn van drie maanden respecteren. Als het pand tijdens die periode leeg blijft staan, kan je niet alleen de huur maar ook andere kosten in rekening brengen.

Heb je nog extra vragen?