Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Wie wint en wie verliest bij een belasting op de reële huurinkomsten?

Indien het voorstel van minister Van Peteghem om de reële huurinkomsten te belasten realiteit wordt, zal de factuur voor sommige verhuurders flink duurder worden. Voor anderen zou de nieuwe regeling dan weer voordeliger uitkomen. Dat stelt hoogleraar fiscaal recht Mark Delanote.

Een blauwdruk van de belastinghervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt voor de werkelijke huurinkomsten te belasten tegen een vast tarief van 25 procent. Tot 6.000 euro huurinkomsten kunnen daarbij vrijgesteld worden.

Ook kosten om de woningen te onderhouden mogen van de totale huurinkomsten worden afgetrokken. Forfaitair kunt u 30 procent van de totale huurinkomsten aftrekken. Hebt u een bewijs dat de gemaakte kosten hoger dan 30 procent liggen, dan kunt u die inbrengen. “Zowel onderhouds-, herstellings-, als renovatiekosten zouden kunnen worden afgetrokken”, zei Mark Delanote, hoogleraar fiscaal recht aan de Universiteit Gent, op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd.

Delanote is de auteur van het expertenrapport op basis waarvan Van Peteghem zijn blauwdruk opstelde. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een eerste voorstel, dat nog verder moet worden onderzocht.
Wie vandaag aan een privépersoon verhuurt, wordt niet belast op de werkelijke huurinkomsten, maar op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. De progressieve belastingtarieven lopen daarbij op tot 50 procent.

NIET VOOR IEDEREEN NADELIG

Volgens Delanote is de belasting op werkelijke huurinkomsten zeker niet voor iedereen nadelig. “Wie in het nieuwe systeem voor 1.000 euro per maand een woning verhuurt, haalt daar per jaar 12.000 euro inkomsten uit. Door kostenaftrek wordt u belast op hoogstens 8.400 euro, of 70 procent daarvan. Bovendien geniet u een vrijstelling van 6.000 euro, zodat slechts 2.400 euro effectief wordt belast. Finaal betaalt u dus 600 euro belastingen, 25 procent van 2.400 euro”, zegt Delanote.

Hij wijst erop dat koppels recht hebben op een dubbele vrijstelling, waardoor ze in dit voorbeeld geen belastingen betalen op de huurinkomsten.

“BLOEDBAD”
Katelijne D'Hauwers van de belangengroep Verenigde Eigenaars vreest dat de hervorming 'een bloedbad op de verhuurmarkt' zal veroorzaken. “In 95 procent van de gevallen zal deze belastinghervorming veel nadeliger zijn. De gemiddelde Vlaamse verhuurder verhuurt twee tot drie panden. Voor hem komt dit slechter uit.”

Volgens D'Hauwers leidt de hervorming in die gevallen tot een verhoging van de belastingen. Delanote nuanceert. Volgens hem hangt het voornamelijk af van het kadastraal inkomen.

“Dit zal een serieuze impact hebben op de verhuurmark”, zegt D'Hauwers. “Om die belastingverhoging te compenseren, moeten verhuurders de huurprijs aanzienlijk optrekken als ze nog een redelijk rende- ment willen halen. Ofwel leidt dit tot een verhoging van de huurprijzen, ofwel tot een massale uitstap uit de verhuurmarkt.'

› De Tijd