Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Verhuurders kunnen vanaf 1 oktober 2023 huurprijs slecht geïsoleerde huizen aanpassen.

Vorig jaar, van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023, konden ze dat niet. Dit kwam door een speciale regel die was ingevoerd vanwege de energiecrisis. Maar nu die crisis minder erg is, kunnen verhuurders met huizen die een laag energielabel hebben (E of F, of helemaal geen label) weer de huurprijs aanpassen. Als het huis een iets beter energielabel heeft (D), is er geen beperking meer.

Om te zorgen dat verhuurders de huurprijs niet te veel omhoog doen, wordt er een speciale manier gebruikt om de nieuwe prijs te berekenen. Ongeveer 275.000 huurders zullen deze nieuwe berekeningsmethode krijgen. Het werkt als volgt: eerst wordt de gewone berekening gebruikt (oude huurprijs keer het nieuwe indexcijfer gedeeld door het oude indexcijfer). Dan komt er nog een extra getal bij, de correctiefactor. Die factor hangt af van het energielabel van het huis en de datum waarop het huurcontract begon. Er zijn verschillende correctiefactoren voor huizen met een energielabel D en voor huizen met energielabel E of F (of EPC).

Voorbeelden van hoe dit werkt zijn te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

  • Bevriezing huurprijzen slecht geïsoleerde huizen Vlaanderen eindigt op 1 oktober 2023.
  • Energiecrisis minder ernstig, verhuurders kunnen huurprijzen aanpassen voor EPC-label E/F of geen EPC.
  • D-label huizen hebben geen beperking meer op huurprijsaanpassingen.
  • Nieuwe indexering met correctiefactor voor zo'n 275.000 huurders; factor afhankelijk van energielabel en startdatum huurcontract; voorbeelden op de Vlaamse overheid website.