Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Moet ik meerwaardebelasting betalen als ik geërfd vastgoed verkoop?

Indien je een woning verkoopt binnen de 5 jaar na de aankoop ervan en je realiseert een meerwaarde, is er een meerwaardebelasting verschuldigd. Maar wat met geërfd vastgoed?

Wanneer je onroerend goed uit een successie verkoopt is geen meerwaardebelasting verschuldigd.

Wel wordt bij een verkoop binnen twee jaar extra erfbelasting aangerekend als het goed duurder wordt verkocht dan de schatting op het moment van de erfenis. Die meerwaarde moet binnen tien maanden aangeven worden; als je dit niet of te laat doet, betaal je een boete.

Deze boete is afhankelijk van het verschil tussen de waarde opgenomen in de successieaangifte en de werkelijke waarde gerealiseerd bij verkoop. Wanneer het verschil minder dan 10 procent bedraagt, is geen extra belasting verschuldigd. Ligt het verschil tussen 10 en 25 procent, dan komt er 5 procent bij. Van 25 tot 50 procent komt er 10 procent bij en van 50 tot 100 procent wordt de belasting met 15 procent verhoogd. Bedraagt het verschil meer dan het dubbele van de opgegeven waarde, dan volgt een verhoging van 20 procent.

De juridische dienst van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat benadrukt dat bij de beoordeling van een tekortschatting alleen de geschatte waarde op het ogenblik van overlijden telt. Dit impliceert dat het niets uitmaakt of er nadien verbeterings- of renovatiewerken zijn uitgevoerd. Deze kunnen in geen geval aangewend worden om de hogere verkoopprijs te verantwoorden en mogen ook niet als kosten in mindering gebracht worden van de meerprijs waartegen het pand eventueel verkocht wordt.

TIP

Om extra erfenisrechten te vermijden dien je ervoor te zorgen dat een correcte schatting van het goed gebeurt op het moment van de erfenis. Daarvoor doe je een beroep op een schatter van de Vlaamse belastingdienst (Vlabel). Die schatting is gratis en definitief, wat betekent dat er later nooit moet bijbetaald worden. Ook niet als het goed nadien tegen een hogere prijs wordt verkocht.

Een andere mogelijkheid is de woning niet onmiddellijk verkopen. De fiscus kan slechts tot twee jaar na de aangifte van de erfenis bijkomende erfenisrechten opeisen.

Bron: De Tijd

Samenvatting

  • Verkoop binnen 2 jaar -> extra erfbelasting aangerekend als het goed duurder wordt verkocht dan de schatting op het moment van de erfenis.
  • Meerwaarde aangeven binnen de 10 maanden.
  • Doe je dit niet, dan betaal je een boete.