Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Ik huur een woning, maar deze zal verkocht worden. Wat nu?

Over het algemeen kan de nieuwe eigenaar van een verhuurde woning de huur niet eerder beëindigen dan de vorige verhuurder, indien de woning wordt verkocht. In het geval dat de nieuwe eigenaar de woning zelf wil betrekken, is het echter mogelijk, maar hij moet jou een opzegtermijn van zes maanden geven.

Wanneer een huurder ontdekt dat de verhuurder van plan is om de woning die hij huurt te verkopen, kan er soms angst ontstaan. Kan de nieuwe eigenaar jou van de ene op de andere dag op straat zetten?

In de meeste gevallen is dat echter niet mogelijk. De nieuwe eigenaar is namelijk verplicht om de bestaande huurovereenkomst te respecteren. Als nieuwe verhuurder neemt hij alle rechten en plichten over van de vorige verhuurder. Hierdoor kan hij het huurcontract niet zomaar vroegtijdig beëindigen, tenzij onder specifieke voorwaarden die al van toepassing waren bij de oorspronkelijke verhuurder. De voornaamste reden waarom hij de lopende huurovereenkomst kan beëindigen, is wanneer hij zelf in de woning wil gaan wonen. Deze mogelijkheid is reëel met een nieuwe eigenaar. In dat geval moet hij je echter wel een opzegtermijn van zes maanden geven, zodat je voldoende tijd hebt om naar een andere accommodatie te zoeken.

Van toepassing in Vlaanderen