Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Hogere rente leidt tot terugval woonkredieten in 2022

Er werden afgelopen jaar meer dan 255.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een recordbedrag van 43 miljard euro. De eerste jaarhelft van 2022 was daarvoor bepalend. Vanaf het tweede semester is er een daling te merken, te wijten aan onder meer de stijgende rentevoeten en de gevolgen van de energiecrisis. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin en de Beroepsvereniging van het Krediet.

De terugval van de woonkredieten afgelopen jaar blijkt uit het feit dat er zowat 14% minder kredietaanvragen plaatsvonden dan in 2021. De daling viel het sterkst op in het vierde kwartaal. Het aantal verstrekte woonkredieten viel met 5 procent terug ten aanzien van 2021. Voor de aankopen van een woning of voor aankopen met een verbouwing deed zich nog een stijging voor, maar de bouw- en renovatiekredieten kenden een daling. Toch kende het overeenstemmende bedrag wel nog een stijging met 3% ten opzichte van 2021 te wijten aan de hoge woningprijzen.

Ten opzichte van 2021 is er qua bedrag een sterke stijging voor de kredieten voor de aankoop van een woning en voor de kredieten voor een aankoop met verbouwing. Vergeleken met 2021 is er een stijging met iets meer dan 10% voor de aankoopkredieten en met 4,4% voor de kredieten voor de aankoop met verbouwing. Voor de bouwkredieten is er een daling met -3,7% en voor de renovatiekredieten met -17%.

Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning bedroeg in het vierde kwartaal 194.000 euro of 21,5% meer dan sinds begin 2019. Voor de bouw van een woning bedroeg het gemiddelde kredietbedrag in die periode 214.000 euro, wat 26,8% meer is dan begin 2019.

› BIV