Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Hoe jij kan vermijden dat je pand 69 dagen te koop staat

Een makelaar pas inzetten als plan B? Da's geen goed idee. We horen wel vaker dat mensen pas naar een makelaar stappen als ze hun woning zelf niet verkocht krijgen. Spoiler alert: dat is geen goed plan. En dat zeggen we heus niet uit eigenbelang, maar uit jarenlange ervaring: particuliere verkopers stoppen namelijk veel tijd en energie in het verkoopproces en krijgen maar een lage kans op succes in ruil.

Een woning verkopen?
Dat kan toch iedereen.

Het verhaal gaat meestal als volgt: een particuliere verkoper vergelijkt zijn woning online met andere soortgelijke woningen en laat een makelaar langskomen om in te schatten hoeveel zijn woning waard is. Vervolgens zoekt hij wat informatie op over het verkopen van een woning. Via Mr. Google vindt hij heel wat blogs, tutorials, tips & tricks en do's & don'ts. Eitje, toch? Hij neemt foto's met zijn smartphone, plaatst het pand online en wacht tot de geïnteresseerde berichtjes binnenstromen.

Of toch als je geld te veel hebt.

Dat was niet al te moeilijk. Of toch? Het verkopen van een woning is totaal niet te vergelijken met het verkopen van gelijk welk ander object. Als je je auto als particulier wilt verkopen en daarbij niet goed onderhandelt, verlies je hoogstens enkele duizenden euro's. Doe je hetzelfde met je woning? Dan kan je al gauw tienduizenden euro's armer zijn.

Misschien ben je wel een goede onderhandelaar, maar zelfs dat wil niet zeggen dat je de juiste vraagprijs bepaalt, weet hoe je je woning juist in de markt moet zetten én de juiste verkoopsvoorwaarden in je contract op neemt.

… En tijd te veel.

Belangrijker nog: je bent alle momentum kwijt. Doorgaans zijn makelaars - en zeker die van ons - sterk in de verkoop van een pand binnen enkele weken. Wanneer een nieuw pand gelanceerd wordt, springen de mensen erop als hongerige vissen op nieuw aas in een vijver.

Wel 90% van die zogenaamde maagdelijke panden worden binnen de 30 dagen verkocht. Wanneer een woning eerst tevergeefs te koop wordt gesteld door de eigenaars en pas dan door een makelaar wordt gelanceerd, klinkt er een heel ander verhaal: dan staat het pand gemiddeld 69 dagen te koop. Da's meer dan het dubbel!

Heb jij géén geld en tijd te veel? Klop dan beter meteen aan bij een makelaar als je je woning wil verkopen.

Bij Habitat, bijvoorbeeld?