Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

EPWatte? Alles wat je moet weten over het EPC!

Je hebt waarschijnlijk wel een vaag idee van wat EPC is. Iets met energie… Toch?! Als het groen ziet, dan ben je goed bezig en ga je waarschijnlijk niet al te veel betalen om je woning te verwarmen… Wil je toch iets meer weten? Dat zou wel is voordelig kunnen zijn voor je portemonnee, want huizen met een goeie EPC-score worden tot 11% duurder verkocht. Lees dus gauw verder!

Dus, hoe berekenen ze die score dan?

De EPC-score geeft weer hoeveel energie het gebouw verbruikt per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² per jaar). Allerlei parameters worden meegenomen in deze score: de ramen en deuren, isolatie, eventuele installaties op zonne-energie, en natuurlijk de installaties voor (water)verwarming, koeling en ventilatie.

Opgelet! Deze score houdt geen rekening met hoeveel je verbruikt of hoe je gezin eruit ziet. Je kan dit oplossen door je verbruiksgegevens op te laten nemen op het certificaat. Die vind je op je energiefactuur.

Het label is gebaseerd op de EPC-score. Het kan gaan van A+, voor een woning met een hoge energieproductie, tot F, voor een woning die erg veel energie verbruikt.

Hoe goed scoort mijn droomhuis?

Kort door de bocht kan je stellen: hoe lager de score, hoe dichter bij de A+, en hoe meer in 't groen, hoe beter!

Vandaag hebben appartementen gemiddeld een C-label, wat overeenkomt met een score tussen 200 en 300 kWh/m² per jaar. Eengezinswoningen behalen gemiddeld een D-label, met een score van 390 kWh/m² per jaar.

EPC-labelpremie

Er is dus nog werk aan de winkel, want de Vlaamse Regering mikt op een A-label voor elk appartement en elk huis tegen 2050! Daarom werd er vanaf dit jaar een nieuwe EPC-labelpremie in het leven geroepen voor eigenaars van een woning of appartement met D, E of F label die flink willen gaan renoveren.

Hoe kom ik achter mijn EPC-label?

Als je je woning te koop of te huur zet, moet je verplicht een EPC-label laten opmaken door een erkend energiedeskundige type A. Maar ook als je niet verkoopt of verhuurt, kan je alvast je EPC laten schatten!

Het Vlaams Energieagentschap lanceerde hiervoor namelijk een handige tool. Op een paar minuutjes tijd vul je een paar vragen over je woning in, en klaar is kees. Je krijgt meteen een indicatie van je energielabel en kan dit meteen gaan vergelijken met woningen in jouw regio! Enkele statistieken en tips krijg je er nog gratis bij.

Voilà, nu ben je een echte EPC-expert. Graag gedaan! ;)