Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Begrijpen van roerende en onroerende goederen bij woningaankoop

Bij de aankoop van een woning kunnen roerende goederen, zoals delen van het interieur, betrokken zijn. Het is cruciaal om duidelijk te onderscheiden tussen wat als roerend (verplaatsbaar) en onroerend (vast aan het huis) beschouwd wordt. Dit onderscheid heeft namelijk directe fiscale gevolgen, voornamelijk voor de verschuldigde registratiebelastingen.

Roerend vs. Onroerend:

  • Roerende goederen: Deze kunnen eenvoudig verwijderd worden zonder schade of breekwerk. Voorbeelden zijn losse meubels.
  • Onroerende goederen: Dit zijn zaken die vastzitten aan de woning, zoals ingebouwde keukens, badkamers, kasten, en vaak ook zonnepanelen.

Fiscale Implicaties en Verkooprecht

Registratiebelastingen:

  • De verkoopprijs van roerende en onroerende goederen moet apart worden beschouwd om fiscale redenen.
  • Roerende goederen trekken geen verkooprechten aan, wat fiscaal voordelig kan zijn.
  • Echter, overwaardering van roerende goederen om belastingen te verminderen kan leiden tot sancties van de fiscus.
  • Belangrijk om te weten: Het bedrag dat toegewezen wordt aan roerende goederen wordt niet meegenomen in de berekening voor een hypothecair krediet. Dit betekent dat een hoger bedrag voor roerende goederen, zoals €20.000, een significante impact kan hebben op de financiering, aangezien de bank dit niet zal overwegen bij het verlenen van een krediet. Dit in tegenstelling tot een klein bedrag, zoals €1.000, wat minder invloed heeft.

Verkoopovereenkomst Tips:

  1. Aparte vermelding: Het is aanbevolen om een aparte prijs voor roerende goederen in de verkoopovereenkomst op te nemen.
  2. Duidelijke Oplijsting: Een nauwkeurige lijst van alle roerende goederen is essentieel om discussies te vermijden.
  3. Koppeling van Verkopen: Bij aparte overeenkomsten voor roerende en onroerende goederen, moeten deze duidelijk aan elkaar gekoppeld zijn.

Conclusie

Zowel kopers als verkopers moeten zorgvuldig en realistisch de waarde van roerende goederen bepalen en deze duidelijk opnemen in de verkoopovereenkomst. Dit helpt fiscale complicaties te vermijden en zorgt voor een transparante en eerlijke woningverkoop, met een bewustzijn van de impact op hypothecaire kredieten.