Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Wat betekent de verkoop van je huurwoning voor jou als huurder?

Het vinden van een fijne huurwoning is vaak een hele zoektocht. Des te meer reden voor ongerustheid wanneer je verneemt dat de woning waar je met plezier woont verkocht is. Wat betekent dit voor jou als huurder? Moet je beginnen met het inpakken van je spullen, of kun je op beide oren slapen? In dit blogartikel bespreken we hoe de situatie in Vlaanderen geregeld is en wat jouw rechten zijn wanneer je huurwoning van eigenaar wisselt.

De impact van een verkoop op jouw huurcontract

De vraag of de nieuwe eigenaar je als huurder uit de woning kan zetten, hangt af van verschillende factoren. Belangrijk hierbij is wanneer jouw huurcontract is gesloten.

Huurcontracten vóór 1 januari 2019

Als jouw huurcontract dateert van vóór 1 januari 2019, speelt de registratie van het contract een cruciale rol. Een geregistreerd huurcontract heeft een 'vaste datum' en biedt meer bescherming. Is jouw contract geregistreerd vóór de verkoop van de woning? Dan neemt de nieuwe eigenaar alle rechten en plichten over van de vorige verhuurder. Hij kan het huurcontract enkel onder dezelfde voorwaarden beëindigen.

Is het contract echter niet geregistreerd, dan hangt veel af van hoelang je al in de woning woont. Bewoon je het pand minder dan 6 maanden, dan heb je helaas weinig bescherming. Woon je er echter al minstens 6 maanden, dan geldt er wel bescherming, al heeft de nieuwe eigenaar het recht om op te zeggen om zelf in de woning te gaan wonen of om grote werken uit te voeren, met respect voor een opzegtermijn van drie maanden.

Huurcontracten na 1 januari 2019

Voor huurcontracten gesloten na 1 januari 2019 geldt een duidelijke regel: de nieuwe eigenaar kan enkel opzeggen onder dezelfde voorwaarden als de vorige eigenaar. Hierbij neemt de koper alle rechten en plichten over van de verkoper en wordt automatisch jouw nieuwe verhuurder. Dit betekent dat het bestaande huurcontract gerespecteerd moet worden, ongeacht wat er eventueel in dat contract staat over het verkopen van de woning.

Samenvatting

In het kort, als huurder heb je in Vlaanderen aanzienlijke bescherming wanneer jouw huurwoning verkocht wordt. De sleutelfactor is het moment waarop je huurcontract is gesloten en of het contract geregistreerd is. In de meeste gevallen kan de nieuwe eigenaar jou niet zomaar uit de woning zetten. Hij moet zich houden aan de bestaande voorwaarden van het huurcontract of, in bepaalde gevallen, een opzegtermijn respecteren. Zo zorgt de wet ervoor dat je niet plotseling zonder dak boven je hoofd komt te staan bij de verkoop van je huurwoning.