D’huzn zin toch diere gekomn é. Je hoort het zo uit de mond van een West-Vlaming komen - en 't is een waarheid als een koe. Een van de belangrijkste trends op onze lokale vastgoedmarkt is namelijk de sterke prijsstijging van woningen - al geldt dit niet voor appartementen. Wij zetten deze en andere trends op een rijtje.
Van 2 naar 20% duurder
Waar voor de coronacrisis de prijs van een woning jaarlijks met 1,5 à 2% steeg, zagen we het afgelopen jaar prijsstijgingen van tot wel 20%. Niet alle woningen stegen natuurlijk even veel in prijs; de locatie blijft de doorslaggevende factor, maar deze trend laat zich toch in de meeste gemeenten zien.
Ik had het er onlangs nog over met Fries; hij verkocht een woning in Wevelgem voor 220.000 euro, die twee jaar geleden nog maximum 185.000 euro haalde. Sterker nog: onlangs verkochten we een te renoveren villa voor 395.000 euro, waar die twee jaar geleden nog flirtte met de grens van 320.000 euro. Hetzelfde verhaal zagen we bij een gerenoveerde woning in Kortrijk. Heel straf!
Deze vijf trends liggen aan de basis
En dan nu de hamvraag: waarom is deze prijsstijging in hemelsnaam een feit?
Wij lijsten enkele observaties op die onze lokale makelaars hebben vastgesteld*:
- Er is een enorme vraag en weinig aanbod. Tja, dat is een beetje economie voor dummies: een prijsstijging is dan altijd een logisch gevolg. De woningschaarste doet zich vooral voor binnen het budget van tweeverdieners en bij alleenstaande woningen.
- De koper beslist sneller. Veel kopers gingen op voorhand al langs bij de bank om te onderzoeken welk budget voor hen haalbaar is. Zo volgt er na het bezoek van een woning vaak al snel een bod. Zelfs het bieden van de vraagprijs wordt al lang niet meer geschuwd.
- Ook de onderhandelingen gaan snel. De koper wil de woning niet aan zijn neus voorbij zien gaan en handelt, reageert en beslist snel.
- Kopers willen drie slaapkamers, een tuin én een garage. Deze vereisten zijn eerder typisch voor een huis, dus zien we dezelfde grote prijsstijgingen niet bij appartementen. Wanneer een woning dan aan die vereisten voldoet, is ze bijgevolg heel gegeerd.
- Meer mensen kiezen voor een makelaar. Waar er voor de coronacrisis even een trend heerste om je woning zelf te verkopen, zien we nu dat veel verkopers beroep doen op een makelaar. Ze kiezen voor een lokale expert met veel bereik. En dat is een goede keuze: een goede makelaar haalt doorgaans 10% meer uit je woning dan dat een particulier zelf zou doen. Als je een tarief van 3% rekent voor je makelaar, win je dus makkelijk 7%.
* Dit artikel is gebaseerd op specifieke, lokale cases die Habitat heeft geobserveerd in de gemeenten en steden waar Habitat actief is (Wevelgem, Moorsele, Gullegem, Menen, Lauwe, Rekkem, Geluwe, Wervik, Zonnebeke, Ieper- Poperinge, Deerlijk, Vichte, Stasegem, Zwevegem, Harelbeke). Het gaat hier dus om een selecte steekproef, niet om een grote dataverzameling zoals bij de notarisbarometer.