De vastgoedmarkt in België is eind 2022 duidelijk afgekoeld. Het sneeuwbaleffect van exploderende energieprijzen, torenhoge inflatie en stijgende rentevoeten zorgde er de afgelopen tweedejaarhelft voor dat de woningprijzen stabiliseerden. Alleen de meest energiezuinige woningen én de meest energieverslindende woningen (die op de meeste premies kunnen rekenen) werden nog duurder.
In de eerste helft van 2022 stegen de prijzen van huizen (+3%) en appartementen (+1,5%) nog. Maar in de tweede helft van het jaar kwam er een kentering. Na vele jaren van stijgende woningprijzen begon de Belgische vastgoedmarkt af te koelen. De huizenprijzen stabiliseren in Q4 (+0,12% in vergelijking met Q3 2022), naar 1604 euro per vierkante meter. De prijzen van appartementen daalden zelfs in Q4 (-0,25% in vergelijking met Q3 2022), naar 2491 euro per vierkante meter.
De afkoeling lijkt zich in het hele land door te zetten. Op de huizenmarkt zagen we eind november in Brussel en Wallonië een daling van de prijzen, alleen in Vlaanderen bleven de huizenprijzen nog licht doorstijgen.
De exploderende energieprijzen hadden een verregaande impact op de vastgoedmarkt. De prijs van de meest energiezuinige woningen begon in 2022, tegen de trend van de afkoelende markt in, sneller te stijgen. Het prijsverschil tussen de meest energiezuinige woningen (EPC score A of B) en een referentiewoning met label D (EPC score van een doorsnee huis in België) werd groter. In Vlaanderen kost een energiezuinige woning vandaag 9% meer en in Wallonië is dat zelfs 15%. Ook de appartementen ontsprongen de dans niet, daar werd het prijsverschil tussen EPC score A en B nog uitvergroot in 2022.
Aan het andere eind van het spectrum zagen we in 2022 nog een andere, meer opvallende evolutie. Ook de meest energieverslindende woningen roeiden tegen de stroom in. De woningen met EPC label F blijven weliswaar het goedkoopste segment op de markt, maar ze stegen in tegenstelling tot vergelijkbare woningen met label D wél in prijs.
› Realo