Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

Je oude woning verkopen en nieuwe woning kopen: het kip en het ei?

Op een dag vind je je droomhuis, doe je een bod en - met een beetje chance - heb je de woning beet. Verkocht! Tijd voor feesthoedjes en slingers! Al kan het een domper op de feestvreugde zijn dat je huidige woning nog niet verkocht is. Afhankelijk van je financiële situatie kan dat namelijk wel eens problemen opleveren… Wij behoeden je voor rampscenario's en leggen in geuren en kleuren uit wat overbruggingskrediet, bezettingsvergoeding, en terugbetaling van registratierechten inhouden.

Het zou wel eens kunnen dat je een groot bedrag voor je nieuwe woning moet ophoesten, terwijl je nog geen inkomsten van de verkoop van je huidige woning hebt. Dit bezorgt financiële stress, laat je minder genieten van je nieuwe aanwinst en doet je misschien zelfs je oude woning overhaast verkopen voor een lager bedrag.

Het overbruggingskrediet als redder in nood

Gelukkig kan je hierop anticiperen door een overbruggingskrediet aan te vragen bij de bank. Je bank zorgt dan voor de financiële middelen die je te kort komt om je nieuwe woning aan te kopen. Wanneer die verkocht is, gebruik je de winst om het overbruggingskrediet aan de bank terug te betalen. Maar let op: de bank kan dit slechts tijdens een bepaalde periode doen. Is je woning na afloop van die periode toch niet verkocht? Dan loop je het gevaar dat je blijft zitten met twee leningen én een zware afbetaling.

De bezettingsvergoeding als dak boven je hoofd

Dat klinkt niet zo aanlokkelijk, toch? Het kan een beter idee zijn om je woning te verkopen voor je een nieuwe woning aankoopt. Om ervoor te zorgen dat je niet op straat komt te staan, kan je een bezettingsregeling opnemen in de verkoopovereenkomst. Die zorgt ervoor dat je nog enkele maanden na het ondertekenen van de akte in je woning kan blijven wonen in ruil voor een bezettingsvergoeding.

En wat met het meenemen van registratierechten?

In het Vlaamse gewest bestaat er zoiets als het meenemen van je registratierechten. Zo kan je de registratierechten die je al betaald hebt in mindering brengen wanneer je een nieuwe woning koopt, met de kost van de registratierechten van het nieuwe huis als plafond.

Dit kan op twee manieren verlopen:

  • De verrekening: als je je eigen woning verkoopt om erna een nieuwe te kopen, dan wordt het bedrag van de registratierechten gewoon verrekend bij de registratierechten die je voor je nieuwe aankoop moet betalen.
  • De teruggave: doe je het toch lekker andersom, zorg er dan voor dat in de aankoopakte van de nieuwe woning duidelijk wordt vermeld dat je het overschot van de registratierechten die je reeds te veel betaald hebt.

Opgelet: de regering heeft een uitdoving van die meeneembaarheid in gang gezet en gaat ze volledig afschaffen vanaf 1 januari 2024. De akte van aankoop van de nieuwe woning moet gebeuren voor 31/12/2023 en de akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1/1/2022. Op die manier wordt ook de instroom in meeneembaarheid beperkt. Meer weten over registratierechten? Check ons artikel!

En nog een belangrijke caveat: de aftrek bedraagt per verandering van woning maximum 13.000 euro. Dat weet je dan ook weer!