Overslaan en naar de inhoud gaan
Habitat makelaar worden? 🔥 Ontdek hier wat we in huis hebben.
Beheer/rentmeesterschap: Wat houdt het in? Lees het hier.
Kopers laten renovatiewoningen links liggen. 🔨 Lees hier het artikel in Trends magazine.

De woonbonus voor een tweede woning zal op 1 januari verdwijnen.

Na het verdwijnen van de Vlaamse woonbonus verdwijnt nu ook de federale belastingvermindering voor nieuwe vastgoedleningen na 1 januari 2024. Is dit het juiste moment om een tweede verblijf te kopen? Fiscaal docent Koenraad Tranchet legt enkele misverstanden uit en geeft advies. "In de meeste gevallen kun je een bestaande lening ook na 2024 nog inbrengen. En de belastingaftrek voor langetermijnsparen blijft gewoon bestaan."

Na het verdwijnen van de Vlaamse woonbonus verdwijnt nu ook de federale belastingvermindering voor nieuwe vastgoedleningen na 1 januari 2024. Is dit het juiste moment om een tweede verblijf te kopen? Fiscaal docent Koenraad Tranchet legt enkele misverstanden uit en geeft advies. "In de meeste gevallen kun je een bestaande lening ook na 2024 nog inbrengen. En de belastingaftrek voor langetermijnsparen blijft gewoon bestaan."

Als je jouw appartement of huis verhuurt omdat je met jouw partner bent gaan samenwonen, of als je nog thuis woont maar al een woning hebt gekocht of van plan bent er een te kopen vóór 1 januari, dan kun je fiscale voordelen behalen via de federale belastingvermindering, legt fiscaal docent Koenraad Tranchet uit.

Vastgoedmakelaars benadrukken al geruime tijd dat wie vóór 1 januari 2024 een lening afsluit voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom, de afbetalingen en premies voor de schuldsaldo-verzekering nog kan aftrekken voor de federale belastingvermindering. Dit gunstige fiscale regime is weliswaar beëindigd voor contracten die na 1 januari 2024 worden gesloten, maar de bestaande contracten kunnen niet alleen in aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) worden ingebracht, maar ook in de daaropvolgende jaren, zolang de lening loopt en aan alle voorwaarden wordt voldaan.

"Vanwege de nadruk op tweede verblijven en opbrengsteigendommen denken veel mensen niet aan het feit dat ze ook voor leningen voor de aankoop van hun eerste woning tot het einde van dit jaar gebruik kunnen maken van de federale aftrek," legt Tranchet uit. "Toch kunnen ze daar aanzienlijk voordeel uit halen."

Voorbeeldsituaties waarin fiscale voordelen kunnen worden benut:

  1. Eerste woning zonder domicilie: Als een persoon nog thuis woont en een woning koopt die hij/zij niet onmiddellijk betrekt (bijvoorbeeld door verhuur), kunnen de leningsafbetalingen worden ingebracht voor de federale belastingvermindering, aangezien het niet gaat om de woning waarin men is gedomicilieerd.
  2. Eigenaar trekt in bij partner: Als iemand een eigen woning koopt en erin gaat wonen, maar later bij zijn/haar partner intrekt of in een gezamenlijk aangekochte of gehuurde woning gaat wonen, kunnen de leningsafbetalingen nog steeds worden ingebracht voor de federale belastingvermindering.
  3. Combinatie van twee fiscale korven: Mensen die een lening hebben afgesloten tussen begin 2016 en eind 2019 kunnen zowel profiteren van de Vlaamse woonbonus als van een aparte maximumkorf voor langetermijnsparen, afhankelijk van hun individueel belastbaar inkomen.

Het is belangrijk op te merken dat voor nieuwe aankopen de tijd begint te dringen, omdat de fiscale aftrek afhankelijk is van een akte vóór 1 januari 2024. Tranchet benadrukt echter dat er nog steeds veel misverstanden bestaan over dit systeem en dat mensen zich bewust moeten zijn van de mogelijkheden om fiscale voordelen te benutten voordat het te laat is.

> HLN

Samenvatting

  1. De woonbonus voor een tweede woning verdwijnt op 1 januari 2024, maar bestaande leningen kunnen nog steeds worden ingebracht voor federale belastingvermindering, zolang ze aan de voorwaarden voldoen.
  2. Er zijn fiscale voordelen voor mensen die hun eerste woning niet onmiddellijk betrekken of later bij hun partner intrekken, evenals voor degenen die leningen hebben afgesloten tussen 2016 en 2019, omdat ze twee fiscale korven kunnen combineren.
  3. Het is van belang te beseffen dat deze voordelen alleen geldig zijn voor leningen met een akte vóór 1 januari 2024, en dat er vaak misverstanden bestaan over het benutten van fiscale voordelen bij vastgoedaankopen.